Brugs Swaentje

Er werd een volledig nieuwe vorm ontworpen met drie verschillende zwaantjes.
Het Brugs Zwaantje wordt gemaakt op artisanale wijze met Belgische kwaliteit-chocolade (Fondant min 55% cacao, Melk min 30% cacao, Wit min 28% cacao). De vulling bestaat uit een amandelpraliné (50%noten) met kruiden van gruut en krokante Brugse kletskoppen (Gruut: is een kruidenmengsel dat werd gebruikt in de Middeleeuwen om bier te brouwen).

In januari 2006 werd na vele vergaderingen en proeverijen, door de Bruggeling zelf, het lekkerste en meest Brugs recept verkozen.Bij de start van het eerste Brugs Chocoladefestival "Choco-Laté" ( 28/04/06 – 01/05/06 ) werd dit typisch Brugs chocoladeartikel en eveneens de vzw "Gilde van de Brugse Chocolatiers" in aanwezigheid van onze burgemeester Dhr. Moenaert en schepenen gedoopt. Het zwaantje wordt enkel door Brugse Chocolatiers, volgens het enige echte recept vervaardigd. Het "Brugsche Swaentje" is enkel verkrijgbaar bij de vele chocoladezaken in Brugge die de vermelding van "Official Dealer" dragen. De Gilde wil het succes in de toekomst blijven garanderen, de goede gang van zaken betreffende recept, verkoop, evolutie blijven opvolgen en constant bijsturen indien nodig.

De legende van het Brugs Zwaantje stamt uit het einde van de vijftiende eeuw toen de Bruggelingen in opstand kwamen tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Deze heerser was totaal niet geliefd. Hij wou de Bruggelingen onderdanig maken en geen rekening meer houden met de vrijheden en voorrechten. De bevolking kwam in opstand en Maximiliaan werd opgesloten in "Craenenburg" op de Grote Markt, samen met zijn raadsman Pieter Lanckhals. Deze laatste werd ter dood veroordeeld en Maximiliaan werd verplicht de terechtstelling bij te wonen. Een paar jaar later kon Maximiliaan terugslaan en als vergelding werden de Bruggelingen verplicht om ten eeuwige dag de "langhalzen" of zwanen op de reien te onderhouden.

The Bruges Swan

A completely new design was made with three different swans.
The Bruges Swan is made by traditional methods and with Belgian quality chocolate (Dark min 55% cocoa, Milk min 30% cocoa, White min 28% cocoa). The swan is filling with almond praline (50%nuts), gruut and Bruges lace biscuits (crispy biscuits)(Gruut: a mix of spices used in the Middle Ages for brewing beer).

In January 2006, after many meetings and tasting events, the people of Bruges chose the tastiest and most distinctly Bruges recipe. At the beginning of the first Bruges Chocolate Festival “Choco-Laté” (April 28th until May 1st 2006) this typical Bruges chocolate article and the non-profit organization “Guild of the Bruges Chocolatiers” was officially presented to the people by our mayor Mr Moenaert and the aldermen of the city. The swan is only made by the Bruges Chocolatiers following the only original recipe. The “Brugsche Swaentje” can only be bought from the many chocolate shops in Bruges carrying the label of "Official Dealer". The Guild wants to guarantee success in the future, keep a close eye on affairs in regard to the recipe, sales and the evolution and adjust the course wherever and whenever it is needed.

The legend of the Brugsch Swaentje has its origins in the end of the 15th century, when the people of Bruges rose against the emperor Maximilian of Austria. This ruler was everything but popular. He wanted to submit the people of Bruges and no longer pay attention to the liberties and privileges they had obtained. The people rose up against him and Maximilian was locked up in the 'Craenenburg' on the Grote Markt (Main Square), together with his councilor Pieter Lanckhals. The latter was put to death and Maximilian was forced to attend the execution. A few years later Maximilian had the opportunity to strike back, and out of revenge he forced the people of the city to forever look after the 'long necks' or swans on the city canals.

Le Cygne de Bruges

Le Cygne a été redessiné et trois différentes poses du Cygne ont été sélectionnées et lancées sur le marché.
Le Cygne de Bruges, fabriqué de manière artisanale, est fait de chocolat belge de haute qualité (Chocolat noir: min 55% de cacao, Chocolat au lait: min 30% de cacao, Chocolat blanc: min 28% de cacao). Le cygne est rempli d’ un praliné aux amandes (50% d'amandes),du 'gruut' et des 'dentelles de Bruges' (biscuits croquants); (gruut : mélange d'épices utlisé au Moyen Age pour la fabrication de la bière) En janvier 2006, après beaucoup de réunions et de dégustations, les Brugeois ont choisi leur recette préférée.

Au début du premier festival du chocolat de Bruges, Choco-Laté (28/04/06-01/05/06), cette gourmandise brugeoise et l'A.S.B.L. la Guilde des Chocolatiers de Bruges ont été bâptisées en présence du maire de la ville M. Moenaert et des échevins. Le Cygne n'est fabriqué que par les maîtres chocolatiers de Bruges, selon une recette unique et secrète. Vous ne pouvez acheter le Cygne que chez les chocolatiers agréés affichant le label 'Official Dealer'. La Guilde tende à garantir le succès du Cygne dans l'avenir. Elle veut protéger la recette secrète et la vente de la spécialité brugeoise et prendra des mesures appropriées si necessaire.

La légende du Cygne de Bruges remonte à la fin du XVe siècle. Les Brugeois s'insurgent contre l'Empereur Maximilien d'Autriche car il veut les soumettre et supprimer leurs libertés et privilèges. Maximilien est enfermé avec son conseiller, Pieter Lanckhals (Long cou), dans la Maison Craenenburg sur la Grand'Place. Pieter Lanckhals est condamné à mort et l’Empereur est forcé d’assister à l’exécution. Quelques années plus tard, Maximilien trouve moyen de se venger. Il ordonne les Brugeois à soigner les cygnes ou 'longs cous' sur leurs canaux jusqu'à la fin des temps.